Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de Cookies         OK

The economic sectors associated with gastronomy represent 33% of Spanish GDP

The activity linked to gastronomy, understood in a broad sense and including from the agricultural production, to the distribution, the associated tourism and the hotel trade, supposes 388.159 million euros of production, equivalent to 33% of the Gross Domestic Product (GDP), and employs 3.73 million workers, 18% of the total, according to the report 'Gastronomy in the Spanish economy' prepared by KPMG.

The study includes interviews with sector experts, who have concluded that to assess the value of the gastronomic activity must take into account from agricultural production, livestock and fisheries (with domestic and foreign trade) to the food and beverage industry ; without losing sight of the distribution and what is the food itself, both in homes and in the hospitality industry.

With these figures, KPMG contributes, on the one hand, data to a sector in which so far were the numbers to measure their weight on the Spanish economy and, on the other, confirm the relevance of these sectors associated with gastronomy. "Spain is a gastronomic power in the international market, where the competition via prices has been giving way to a search for more quality, which has allowed to position some Spanish gastronomic products in the premium strip of the international market and some of its restaurants among the best in the world year after year, according to accredited international classifications, "says the report.

The study provides some more data: food products represent 17% of total Spanish foreign trade and account for 15.5% of the expenditure made by international tourists in Spain ; while Spain has 206 restaurants with Michelin stars ("one of the highest ratios on the international scene", recalls KPMG) and, in addition, adds 13 restaurants in the top 100 worldwide list The World's 50 Best Restaurants.

Publicado: 22 01 2019
Comparte esta información útil con tus contactos y ayúdanos a que se haga viral!
Compartir en LinkedIN
<< Ver todas las noticias
The economic sectors associated with gastronomy represent 33% of Spanish GDP
Puntuación 4.3/5 - 5 reviews
News
Premio 'Alimentos de España al Mejor Jamón 2020'
Premio 'Alimentos de España al Mejor Jamón 2020'

El Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación ha publicado en...

Que sabemos del glutamato monosódico el aditivo que llevan los alimentos
Que sabemos del glutamato monosódico el aditivo que llevan los alimentos

El glutamato monosódico, GMS o glutamato de sodio es un aminoácido no...

Inscripciones abiertas para  'Una De Bravas':  I Concurso Internacional de Elaboración de Patatas Bravas
Inscripciones abiertas para 'Una De Bravas': I Concurso Internacional de Elaboración de Patatas Bravas

Encontrar las mejores patatas bravas del mundo para degustarlas en Palencia, es...

Ver todas las noticias...
Events
ISM Colonia - Alemania (02.02.2020 - 05.02.2020)

La feria ISM es la mayor feria especializada y la más importante en el mundo...

The Source Trade Show Exeter - Inglaterra (04.02.2020 - 05.02.2020)

La Source Trade Show es una feria de comida y bebidas. Los expositores muestran...

India Food Forum Mumbai (05.02.2020 - 06.02.2020)

El India Food Forum es una de las ferias más importantes del sector de...

See all
Trends
El conejo se amolda a todas las temporadas

La carne de conejo sabe adaptarse a las distintas estaciones del año y ahora...

Los quesos italianos màs reconocidos del mundo.

La tradición alimentaria italiana se basa en muchos productos, y entre...

Los diferentes tipos de sal que existen y su uso en cocina

La sal es el condimento más antiguo que se conoce. Es un elemento básico de...

Ver todo
Curiosities
7 de agosto de 2020: Día Internacional de la Cerveza

La cerveza es una de las bebidas fermentadas más antiguas de la humanidad y...

'Del atún hasta los andares': Su despiece

El cuerpo del atún rojo se divide en tres partes (cabeza, tronco y cola), la...

Es cierto que la comida pierde nutrientes en el microondas?

En internet es fácil encontrar páginas web y blogs que aseguran que el uso...

See all
Corporate News
Javier Sanz Viticultor presenta la nueva añada de V Malcorta

V Malcorta 2019, uno de los vinos más exclusivos de Javier Sanz Viticultor, ya...

El Mejor Brandy del Mundo es español

Conocer todos los secretos del Mejor Brandy del Mundo, elaborado en las bodegas...

Maison KRUG presenta: KRUG GRANDE CUVÉE 168ème ÉDITION y KRUG ROSÉ 24ème ÉDITION

KRUG GRANDE CUVÉE 168ème ÉDITION Cada año Maison Krug honra el sueño de...

See all