Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de Cookies         OK

The keys to distinguish a good Iberian ham

The best way to recognize an Iberian ham is to read and thoroughly know the labeling. But, so that they do not deceive us with imitations, take note of the aspects in which you should look to distinguish a good Iberian ham when buying a piece:

Features:

Race: Within this characteristic there are three types: Iberian pigs (dark skin), white pigs (the skin color of these pigs is pink), and then a type of breed that is a mixture of the two previous ones.

The Quality Standard of the Ministry of Environment and Rural Environment, also admits with the denomination of Iberian pig to the crossed pigs, of pure Iberian mother and white father `duroc jersey' to 50%.

Regarding the label, if the pig is totally Iberian, of pure mother and father, it has the denomination of Pure Iberian. If this is not the case, they are only referred to as Iberian.

Feeding: Depending on how the pigs are fed, there are several categories:

Bait: animals fed on feed on farms.

Bait field: fed bait but not only on farms, if not also outdoors.

Recebo: pigs that spend time in montanera, and finally feed on feed

Acorn: or of montanera, they feed on acorns loose in the pasture.

Appearance: In a good ham you can see that the pieces of ham must be elongated and stylized, the cane is thin and the hoof normally is black.

With respect to the meat, it should be between pink and red, and with veins of fat, fibrous texture. And finally, the fat should shine once the ham is sliced.

On the denominations side, the animals can come from several territories or areas full of dehesas of oaks, cork oaks and moans, located in Córdoba, Seville, Huelva, Cádiz and Málaga, and also by Cáceres and Badajoz.

As a conclusion, if you want to buy a good Iberian ham, do not forget the IBERICO, PURO and BELLOTA labels.

Comparte esta información útil con tus contactos y ayúdanos a que se haga viral!
Compartir en LinkedIN
<< Ver todas las noticias
The keys to distinguish a good Iberian ham
Puntuación 4.8/5 - 6 reviews
News
EEUU mantiene los aranceles sobre el vino y el aceite españoles
EEUU mantiene los aranceles sobre el vino y el aceite españoles

La Oficina del Representante Comercial de Estados Unidos (USTR) en inglés) ha...

Cinema Cocina del Festival de Málaga - Programación
Cinema Cocina del Festival de Málaga - Programación

Del 22 al 29 de agosto de 2020 se va a celebrar la tercera edición de Cinema...

Los platos preparados, los grandes aliados del verano
Los platos preparados, los grandes aliados del verano

El verano cambia los hábitos de alimentación de los consumidores. El calor y...

Ver todas las noticias...
Events
ISM Colonia - Alemania (02.02.2020 - 05.02.2020)

La feria ISM es la mayor feria especializada y la más importante en el mundo...

The Source Trade Show Exeter - Inglaterra (04.02.2020 - 05.02.2020)

La Source Trade Show es una feria de comida y bebidas. Los expositores muestran...

India Food Forum Mumbai (05.02.2020 - 06.02.2020)

El India Food Forum es una de las ferias más importantes del sector de...

See all
Trends
El conejo se amolda a todas las temporadas

La carne de conejo sabe adaptarse a las distintas estaciones del año y ahora...

Los quesos italianos màs reconocidos del mundo.

La tradición alimentaria italiana se basa en muchos productos, y entre...

Los diferentes tipos de sal que existen y su uso en cocina

La sal es el condimento más antiguo que se conoce. Es un elemento básico de...

Ver todo
Curiosities
Cocinas del mundo: Noruega

El apetito por la comida tradicional noruega encuentra unas condiciones...

Cuando hablamos de anchoa, boquerón o bocarte, hablamos de lo mismo?

El boquerón, el bocarte y la anchoa son en realidad el mismo pez, cuya...

7 de agosto de 2020: Día Internacional de la Cerveza

La cerveza es una de las bebidas fermentadas más antiguas de la humanidad y...

See all
Corporate News
Siete enclaves para descubrir el Cordero de Extremadura este verano

En este atípico verano, el turismo nacional se ha convertido prácticamente en...

Javier Sanz Viticultor presenta la nueva añada de V Malcorta

V Malcorta 2019, uno de los vinos más exclusivos de Javier Sanz Viticultor, ya...

El Mejor Brandy del Mundo es español

Conocer todos los secretos del Mejor Brandy del Mundo, elaborado en las bodegas...

See all